Pers
De Postkast is een serie audioverhalen van Erik Post en te beluisteren op RTV Rijnmond.
Hierbij ook de begeleidende tekst van Erik Post.
Postkast: nieuw museum verslaat het denken
Als je het kunt vinden weet ik zeker dat je je in dit museum zult verwonderen. En dat is toch eigenlijk het doel van ieder museumbezoek.
Misja Immink is hier directeur en tevens de eerste kunstenaar die zal worden geëxposeerd.
Misja’s kunst is voortdurend in de maak en hij is ook nog druk met voorbereidingen voor de opening. Bij de opname van deze Postkast was er nog geen definitieve datum, maar wel al een verhaal: het verhaal van museum “het Trapgat”.
Foto Erik Post
Filmpje van OPEN Rotterdam over Museum het Trapgat en de Gelukswandelingen
Hierbij ook de begeleidende tekst.
Het geluk van Misja
De Rotterdamse kunstenaar Misja Immink is altijd bezig met het begrip 'geluk' en hoe je dat aan anderen kan doorgeven. Voor de bewoners van verzorgingshuis Antonius aan de Nieuwe Binnenweg organiseert hij 'gelukswandelingen'.
Dit zijn wandelingen, waarbij bewoners van Antonius op een leuke manier in contact komen met de buurt.
Daarnaast is hij ook directeur van Museum het Trapgat, dit is eigenlijk niet meer dan het trapgat van zijn voordeur naar huiskamer. In het museum kan je al een geluksverzekering afsluiten voor 75 euro. Immink: ‘Met een geluksverzekering wordt je verzekerd van allerlei gelukkigheden zoals luchtig en onuitputtelijk geluk.’
Laurence van Ham
Stilstaan, kijken en nadenken
De afgelopen maand leerden vier groepen ouderen en vrijwilligers van Humanitas hun wijk op een hele andere manier kennen, ze gingen ‘gelukswandelen’. “Ga zo lang mogelijk de straat op, want daar gebeurt het.” Met dit motto in gedachten stippelde kunstenaar Herman Tiggeloven (senior) wandelingen uit voor zijn ongeneeslijk zieke vriend.
Toen Museum Rotterdam een oproep deed om suggesties voor mantelzorgers op te sturen waren het deze wandelingen die hem op het idee brachten om dit op een grotere schaal te doen.
Hij werd gekoppeld aan kunstenaar Misja Immink (junior), die een extra dimensie aan de wandelingen gaf: geluk. Niet alleen de straat op en het vaste rondje lopen, maar ook stilstaan, kijken en nadenken. Door vragen te stellen en kijkopdrachten te doen valt ineens van alles op. Een kunstwerk, gevel of herinnering, ze zorgen er allemaal voor dat de wandelaars even stil staan bij de vele verschillende soorten geluk.
Misja legt uit dat hij zelf nog verrast kan zijn. “Laatst maakte ik me zorgen om iemand die zich leek af te zonderen. Toen ik vroeg of alles goed met hem ging antwoordde hij: ‘Dit is stil geluk.’ Dat is toch prachtig?” Bij het kiezen van de route wordt gelet op de kwaliteit van het trottoir, het aantal bankjes en goede schuilplekken, waardoor de wandelingen bij uitstek geschikt zijn voor mensen met een fysieke beperking.
Gesprekken
Terwijl hij me helpt met oversteken legt Herman uit waarom hij wandelen zo belangrijk vindt. “Wanneer je niet meer op straat komt neem je geen deel meer aan het leven. De straat is als een theater, waarom denk je dat mensen zo graag op terrassen zitten?” De eerste wandelaars van Humanitas hebben het Liskwartier en het Oude Noorden verkend. Misja: “Ze waren heel enthousiast, niet door de wandeling an sich maar door de gesprekken die ontstonden.”
Lopend door de Delfgaauwstraat wijst hij naar een bankje. “Hier gaan we normaal even zitten, en dan komen de tongen los. Het is mooi om mensen aan het denken te zetten over geluk.” Herman vertelt dat het voor veel mensen een feest van de herkenning is. “In één van de opdrachten bekijken we een muurschildering van een spekkie, bleek dat daar vroeger een Jamin zat.” de komende periode organiseren Misja en Herman gelukswandelingen in samenwerking met Laurens in Rotterdam Centrum, Delfshaven en Zuid.